Uz naše 1na1 ili grupne treninge, otključajte svoj fizički potencijal, dosegnite svoje maksimalne performanse i popravite celokupno kako fizičko, tako i mentalno zdravlje.

+381-069-21-15-963 Oblakovska 61a, 11000 Beograd office@tegetfit.com
Pratite nas
h

Posebna pažnja – gluteus!

Posebna pažnja – gluteus!

Da li ste znali da sastavni deo gluteusa čine tri mišića:

  • Gluteus maximus,
  • Gluteus medius i
  • Gluteus minimus.

Svakodnevne aktivnosti poput hodanja, penjanja u stepenice i slično, dovoljne su za neko osnovno aktiviranje i održavanje mišića ali ne i gluteusa.

Gluteus traži direktan, eksplozivan , težak pokret koji će ga aktivirati.

Ako uzmemo recimo primer neke obične osobe koja radi čučanj bez opterećenja, moguće je da će se aktivirati čak 60% maksimalne kontrakcije kvadricepsa a SAMO 10% gluteusa! Sada vam je verovatno jasnije da biti u pokretu ne doprinosi ništa vašoj zadnjici!

Najviše je ugrožena populacija čiji je posao vezan sa svakodnevno višesatno sedenje. Kod njih problem može dobiti mnogo veće razmere, poput skraćenja mišića fleksora kuka čija direktna posledica su gubljenje pokretljivosti i pojava bola u donjem delu leđa,kolenima itd…

Još jedan od razloga zašto vam gluteusi ne rastu jeste nepravilna ishrana. Nijedan mišić neće rasti u slučaju manjka goriva. Dakle, morate jesti da biste rasle!

DODAJ KOMENTAR